Palynologendag 2021: Woensdag 3 November, Leusden

Gepubliceerd: 29 september 2021

In 2020 konden de traditionele, jaarlijkse palynologendagen geen doorgang vinden. Ook voor dit jaar bleek het complex om een tweedaags evenement te organiseren, maar hebben we besloten een ééndaagse palynologendag te programmeren. Deze dag vindt plaats op woensdag 3 november en staat in het teken van het interdisciplinaire onderzoek dat sinds de zomer van 2016 heeft plaatsgevonden rond de Laatglaciale vindplaats Leusden-Den Treek. Inmiddels is een publicatie in Quaternary Science Reviews geaccepteerd en kunnen we de indrukwekkende resultaten van dit onderzoek presenteren. De voertaal zal bij deze Palynologendag Nederlands zijn, hopelijk aangevuld met wat Vlaamse accenten.

De dag zal plaatsvinden in de Internationale School Voor Wijsbegeerte (ISVW), Dodeweg 8 te Leusden. Hier wordt ’s ochtends het lezingenprogramma gegeven en van hieruit kunnen we lopend de nog zichtbare highlights van de vindplaats bezoeken. De locatie is rechtstreeks vanaf NS station Amersfoort per bus (stadsbus 19) bereikbaar, met een bushalte voor de deur. Voor het binnengedeelte (lezingen en diner) ziet de ISVW zich door de rijksoverheid verplicht de Corona-app in combinatie met een geldige legitimatie te controleren. Voor de app is volledige vaccinatie danwel een niet meer dan 24 uur oude PCR-test vereist. Mocht dit in de tussentijd tot 3 november veranderen, dan laten we dat vanzelfsprekend weten in de tweede circulaire die naar de aangemelde deelnemers zal worden gestuurd.

Dankzij een subsidie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed konden we de kosten voor deze dag beperkt houden tot € 35,- per persoon. Wie na afloop gebruik wil maken van een gezamenlijk diner is hiervoor nogmaals € 35,- verschuldigd. Voor bachelor- en masterstudenten geldt de mogelijkheid tot reductie van 50% van de kosten via de Palynologische Kring.

Het programma is als volgt samengesteld:

10.00-10.30 uur: ontvangst met koffie/thee

10.30-10.35 uur: Otto Brinkkemper (RCE): Welkomstwoord en huishoudelijke mededelingen.

10.35-11.10 uur: Jos Bazelmans (RCE): De vindplaats Den Treek: ontdekking, veldwerk en onderzoekskader.

11.10-11.35 uur: Wim Hoek (UU), mede namens Hanneke Bos en Kees Kasse: Het Laatglaciaal in Nederland: geomorfologie, vegetatie en klimaat.

11.35-12.00 uur: Petra Doeve, Esther Jansma en Jos Bazelmans: Dendrochronologisch en 14C-onderzoek aan de dennen van Den Treek.

12.00-12.25 uur: Bas van Geel (UvA), mede namens Otto Brinkkemper, Nathalie Van der Putten en Tom Hakbijl: Een paleoecologische reconstructie van Den Treek-69 en nieuwe aanwijzingen voor een Laatglaciale samenhang tussen het klimaat van Groenland en NW-Europa.

12.25-12.45 uur: Afsluitende discussie o.l.v. Otto Brinkkemper, Jos Bazelmans en Wim Hoek.

12.45-14.00 uur: Lunch 

14.00-17.00 uur: Veldbezoek met uitleg/demonstraties ter plekke door Jos Bazelmans en Wim Hoek.

Ca. 18.00 uur: Diner (afzonderlijk aanmelden!)

 

Aanmelden

Je kunt je tot en met woensdag 20 oktober aanmelden door een e-mail te sturen naar o.brinkkemper@cultureelerfgoed.nl, met als onderwerp Palynologendag 2021.

Geef daarbij aan of je gebruik wilt maken van het diner én of je dieetwensen hebt (ook als je alleen de lunch gebruikt). Vanwege de huidige Covid-19 maatregelen is er plaats voor 50 belangstellenden in de lezingenzaal in “theateropstelling”. We nemen aan dat dit toereikend is, maar vol is vol, waarbij we het moment van aanmelding zullen hanteren. Meld je dus snel aan om ervan verzekerd te zijn de resultaten van deze voor ons land unieke site uit de eerste hand te vernemen.

Graag tot ziens in Leusden,

 

Otto Brinkkemper, Jos Bazelmans en Wim Hoek